编辑: 霜天盈月祭 | 2016-09-04 |
uem.br/ojs/acta ISSN on-line: 1807-8621 Doi: 10.4025/actasciagron.v40i1.35290 CROP PRODUCTION Acta Scientiarum. Agronomy, v. 40, e35290,
2018 Improvement of production and fruit quality of pitayas with potassium fertilization Denison Ramalho Fernandes1 , Rodrigo Amato Moreira2* , Maria do Céu Monteiro da Cruz1 , Josimara Mendes Rabelo1 and Jéssica de Oliveira1
1 Instituto Federal do Norte de Minas, Fazenda S?o Geraldo, s/n, Estrada Januária, km 06, 39480-000, Januária, Minas Gerais, Brazil.
2 Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri, Diamantina, Minas Gerais, Brazil. *Author for correspondence. E-mail: [email protected] ABSTRACT. Pitaya is a fruit that is becoming promising for cultivation around the world due to the quality of its fruits in terms of taste and their peculiar external shape. Because it is a recenttly cultivated crop, information about fertilization is essential to enable its production. In this sense, this study was performed aiming to evaluate different doses of K2O for pitaya cultivation. Hylocereus undatus and Hylocereus polyrhizus were studied under field conditions. Pitayas were cultivated at a
3 * 3m spacing, and four doses of K2O were tested: 0, 50, 100, and
200 g plant-1 , with a
2 *
4 factorial arrangement distributed in a randomized block design. The production per plant (kg and number of fruits) was evaluated in the production cycles of 2013/2014, 2014/2015, and 2015/2016. The fruit quality was also evaluated: longitudinal diameter, transverse diameter, mass, soluble solids content, titratable acidity and soluble solids/titratable acidity ratio. Potassium fertilization increased production and provided a better quality of pitaya fruits.K2O fertilization should be from 106.0 to 133.3 g K2O in the first year and
200 g K2O in the second and third years after planting. Keywords: chemical fertilizer;
exotic fruit;
Hylocereus undatus;
Hylocereus polyrhizus. Melhoria da produ??o e qualidade de pitaias com aduba??o potássica RESUMO. A pitaia é uma frutífera que está se tornando promissora no mundo, devido a qualidade de seus frutos, no que tange o sabor e formato externo peculiar. Por ser uma espécie de cultivo recente, informa??es sobre fertiliza??o s?o essenciais para permitir sistemas de produ??o. Nesse sentido, a pesquisa foi realizada com o objetivo de estudar diferentes doses de K2O para o cultivo de pitaia. As espécies Hylocereus undantus e Hylocereus polyrhizus foram estudadas em condi??es de campo. As pitaias foram cultivadas no espa?amento de
3 x
3 m e quatro doses de K2O foram testadas: 0, 50,
100 e
200 g de planta-1 , com esquema fatorial
2 x 4, distribuídos em delineamento em blocos casualizados. A produ??o por planta (kg e número de frutos) foi avaliada nos ciclos de produ??o 2013/2014, 2014/2015 e 2015/2016. Também avaliou-se a qualidade das frutas: di?metro longitudinal, di?metro transversal, massa, teor de sólidos solúveis, acidez titulável e ratio. A aduba??o com potássio aumentou a produ??o e proporcionou melhor qualidade das frutas de pitaia. A aduba??o com K2O deve ser de 106,0 a 133,3 g K2O no primeiro ano e
200 g K2O no segundo e terceiro ano após o plantio. Palavras-chave: fertiliza??o química;
fruta exótica;
Hylocereus undatus;
Hylocereus polyrhizus. Introduction The consumption of exotic fruits has significantly increased over recent years, promoting the interest of producers and traders. Among the exotic fruit species with great potential for marketing is pitaya (Hylocereus sp.), a vine cacti native to the tropical forests of Mexico and Central and South America (Moreira, Ramos, Araújo, &