编辑: lqwzrs | 2013-04-29 |
1 me an s .Th e F o u r i e r e x p a n s i o n me t h o d i s a d o p t e d t O i s o l a t e d i f f e r e n t z on a
1 wa v e n u m b e r s . Th e c l i ma t o l o g y o f e d d y mo m e n t u m f l u x b y t o t a
1 s t a t i o n a r y wa v e s ,p l a n e t ar y - s c a l e s t a t i o n a r y wa v e s ,s y n - o p t i c - s c a l e s t at i o n a r y wa v e s a n d s h o r t wa v e s i s a n a l y z e d f o r f o u r s e a s o n s , r e s p e c t i v e l y . Th e a n n u a l c y c l e o f e d d y 收稿 日期
2 0
0 5―1
2 ―1 2收到,2
0 0
6 ―0 3―0 6收到修 改稿 资助项 目 国家 自然科学基资助项 目4
0 3
7 5
0 2
1 、4
0 5
7 5
0 2
6 ,国家重点基础研究发展规划项 目2004CB418303作者简介 王林 ,男,1
9 8
1 年 出生 ,博士研究 生,目前从事气候动力学方 面的研究 .E - ma i l :wa n g l i n @ma i l . i a p . a c . c n 维普资讯 http://www.cqvip.com
37 8 大气科学Ch i n e s e J o u r n a l o f At mo s p h e r i c S c i e n c e s
3 1 卷Vo
1 .
3 1 mo me n t u m f l u x i s a l s o a n a l y z e d i n t wo s e l e c t e d p r e s s u r e l e v e l s(
2 5
0 h Pa a n d
5 h Pa ) .Th e r e s u l t s h o ws t h a t i n t h e t r o p o s p h e r e ,t h e mo s t s i g n i f i c a n t f l u x c e n t e r ,wh o s e t r a n s p o r t d i r e c t i o n i s a l wa y s t o wa r d s t h e No r t h P o l e ,l i e s i n t h e u p p e r t r o p o s p h e r e a t mi d - l a t i t u d e s a l l t h e y e a r r o u n d ,a n d i t s i n t e n s i t y a n d p o s i t i o n v a r y wi t h s e a s o n s . Be s i d e s t h i s f l u x c e n t e r ,t h e r e a r e o t h e r t wo f l u x c e n t e r s i n t h e t r o p o s p h e r e ,wi t h o n e i n t h e mi d - t r o p o s p h e r e a t h i g h l a t i ― t u d e s a n d t h e o t h e r i n t h e t r o p i c a l t r o p o p a u s e l e v e
1 .I n t h e f o r me r c e n t e r ,wh i c h e x t e n d s f r o m t he l o we r t r o p o s p h e r e t o t h e l o we r s t r a t o s p h e r e ,t h e t r a n s p o r t d i r e c t i o n i s a l wa y s t o wa r d s t h e s o u t h .Th e p o s i t i o n o f t h i s c e n t e r i s r e l a t i v e ― l y f i x e d a l t h o u g h i t s i n t e n s i t y v a r i e s o b v i o u s l y wi t h s e a s o n s .Th e p o s i t i o n o f t h e l a t t e r c e n t e r a l s o c h a n g e s l i t t l e wi t h t i me ;
h o we v e r ,t h e d i r e c t i o n o f e d d y mo me n t u m f l u x i n t h i s a r e a v a r i e s wi t h t i me :i t i s t o wa r d s t h e s o u t h i n wi n t e r a n d t o wa r d s t h e n o r t h i n s u mme r . I n t h e s t r a t o s p h e r e t h e r e i s o n l y o n e s i g n i f i c a n t f l u x c e n t e r i n t h e u p p e r s t r a t o ― s p h e r e a t mi d d l e a n d h i g h l a t i t u d e s .I n t h i s c e n t e r t h e mo me n t u m t r a n s p o r t b y wa v e s i s a l wa y s t o wa r d s t h e n o r t h . Th e p o s i t i o n o f t h i s c e n t e r c h a n g e s l i t t l e wi t h t i m e ;
t h e t r a n s p o r t i n t e n s i t y i n t h i s a r e a v a r i e s wi t h s e as o n s :i t i s t h e s t r o n g e s t i n wi n t e r ,we a k e r i n a u t u mn,mu c h we a k e r i n s p r i n g a n d n e ar l y z e r o i n s u mme r .Th e p l a n e t a r y - s c a l e s t a― t i o n a r y wa v e s( z o n a l wa v e n u mb e r s 1―3 )p l a y a c r u c i a l r o l e i n t h e p r o c e s s o f e d d y mo me n t u m t r a n s p o r t a n d d o mi ― n a t e t h e i n t e n s i t y v a r i a t i o n o f mo me n t u m t r a n s p o r t .Th e y l e a d t o be........